<< Sida14

Sida16 >>

 

klart.se

Kalender

 Anten
 8 december Onsdag
 Eva o Ingvar

 Anten
 15 december Onsdag
 Conny och Lars-Håkan.
Lions kommer med sitt Luciatåg. Vi bjuder på fika. Anmälan. Se vår hemsida
Video:   

Besök nr  652327
idag  6

B  1774891 U  6

-Sida15 -GILLESDANSDAGARKlicka för större bild.


GillesDansDagen den 9/11 2013.
- Sidan-bakom-sidan-framför, hurre-steg, dubbel handfattning, bayousteg, under armen, motsols, do-si-do, mot dansriktningen, innerfot, parisersväng. Med dessa och ännu fler ord surrande i huvudet, röda kinder, fuktiga pannor, trötta ben men glada och nöjda, lämnade en skara gammaldansare vår danslokal efter att ha varit med om den femte Gillesdansdagen i Anten.
Några kommentarer:
- Jätteroligt!
- Det mesta har gått bra.
- Hjärntvättad men lycklig.
- Roligt när det blir fel.
- Trevlig grej.
- Kul att träffa så många andra gammaldansare.
- I kväll ska jag ta en stor whisky.
Bilden: Rebecka vid prisbordet.Klicka för större bild.Det här är Lars-Åke från Oskarshamn och han hade aldrig varit i Anten tidigare. Han är ansvarig för Acla-Porten och tycker det är kul att besöka olika gammaldansarrangemang.Klicka för större bild.Roy, Eva och Gunnel.

Klicka för större bild.Jonny, som brukar filma, och Lasse. Lägg märke till kransen som ligger runt ljuset.Klicka för större bild.Annika vann den fina pallen på lotten hon fick när hon betalade entrén.
Klicka för större bild.


Danspass 1 med Inger och Roland Karlsson.
Kalle P-s vals
Näcken
Ransätersvals
Pas de Quatre
Örebrohambo
Schottis på logen i Hög
Polka-snoa på gammalt vis
Bytesschottis från Rotebro
Sicilian circle
Q-Liz-schottisKlicka för större bild.


Danspass 2 med Carina Falk och Anders Ahlning.
Dear One
Pappa Leifs vals
På morgonkvisten
Magdalena
Oh Johnny
Akrobaten
Tölösteppen
Carinas snoa (gjord av Carina)
Västkustsnoa
Vika swingKlicka för större bild.


Danspass 3 med Margaretha och Anders Krüger.
Foxtrot
Kluringen
Fyllsvängen
Maran (gjord av Margaretha och Anders till förra årets Gillesdansdag)
Tordmulen
Torparrock
Kärringa min
Snäckan
Polka Alving (gjord av Margaretha och Anders till förra årets Gillesdansdag)
Josefin
Trevligt att råkasKlicka för större bild.


GillesDansDagen den 10/11 2012.
- Vi vill flagga för kultis!!! stod det på några stora skyltar som dansarna möttes av när de kom till Anten på lördag förmiddag. Den svenska flaggan fanns på scenen och på kaffeservetterna den här fjärde gillesdansdagen.
Inger och Roland Karlsson inledde dagen med två lätta danser så att både kroppen och knoppen fick en mjukstart. Därefter följde danser varav ett par dansas i Alingsås folkdanslag där Inger är ledare.
Andra danspasset, efter en välförkänt fikapaus, leddes av Carina Falk och Anders Ahlning. Även Carina hade valt danser som var mycket välkända t.ex Tölösteppen och för de flesta dansarna helt okända danser som t.ex Dans i Brägår´n.
Efter en timmes paus med egen lunch och mycket prat med dansvänner var det dags för tredje danspasset med Margaretha och Anders Krüger. Bland deras danser finns två helt nygjorda danser som de har gjort själva, Maran och Polka Alving.
Schottisvarianten Maran, namnet på dansen kommer från deras förnamn, har Margaretha dansat i huvudet när hon har kört bil till och från jobbet. Sedan har de dansat och gjort vissa justeringar. Polka Alving har fått sitt namn efter deras tvillingbarnbarn Alva och Ingrid. På dessa två danser finns ingen dansbeskrivning ännu.
Dansledarna fick tysta ner dansarna när de skulle instruera en dans flera gånger under dagen. Efter varje dans flyttar damerna fram ett steg och det är så roligt att träffa en ny danspartner så man bara måste byta några ord. Förlåt oss!
En mycket trevlig dag med mycket motion och huvudet fyllt med danser.
Dansprogrammen och fler bilder på sid 15.Klicka för större bild.Eva och Ing-Marie.Klicka för större bild.Tommy och Lisbeth.
Klicka för större bild.Jörgen och Inger.Klicka för större bild.Sanna och Stig-Ove.
Klicka för större bild.Hans och Jan-Inge.Klicka för större bild.Anette och Ingela hade fixat jättegott fika.Klicka för större bild.Smakfulla lotterivinster!Klicka för större bild.Danspass 1, Inger och Roland Karlsson.
Schottis på logen i Hög
Svingen
Dansk bytesschottis
Joddlarsnoa
Estnisk familjevals
Gunnar P. snoa (eller polka)
Fairfield Fancy (kan även dansas på kolonn)
Figurvals från Novgorod

Danspass 2, Carina Falk och Anders Ahlning.
Amandaswing
Carl Philips vals
Dear One
Joy-stick
Vika swing
Oh Jonny (bytesdans)
Magdalena
Tölösteppen
Dans i Brägår´n
Gladan
Q-Lis schottis (bytesdans)

Danspass 3, Margaretha och Anders Krüger.
Svingen
Fyllsvängen (bytesdans)
Skärgårdsflirt
Maran (ny schottis, beskrivning finns på aclaporten)
Hambo
Marknadspolka (bytesdans)
Polka Alving (ny, beskrivning finns på aclaporten)
Festvalsen (bytesdans)
Jiggartango
Ida-Lina
Billy Bayou
Schottis från Binga (bytesdans)GillesDansDagen den12/11 2011.Klicka för större bild.Detta var tredje året i rad som vår förening ordnade en gillesdansdag som även i år blev mycket uppskattad. Gillesdanser är varianter på och vidareutveckling av gammaldansens grunddanser som är vals, schottis, polka, mazurka och även snoa brukar räknas dit. Men här i vårt område säger vi för det mesta gammaldans även om varianterna.
Dagen, som började klockan 10 och slutade strax efter 16, leddes av våra mycket duktiga dansledare Inger och Roland Karlsson, Margaretha och Anders Krüger samt Carina Falk och Anders Ahlning. De ledde var sitt danspass med paus för fika och lunch. Många glada och danssugna gammaldansare kom från olika håll, några hade åkt riktigt långt, för att dansa såväl välkända som helt okända danser. Men eftersom dansledarna visade, instruerade och rappade mycket tydligt så det gick ganska lätt att lära sig även ganska kluriga nya danser. Flera roliga bytesdanser såsom Fyllsvängen och Pariserpolka med byte, fick vi också pröva på.
Vi dansade till inspelad musik och ibland är det en fördel, man kan välja låtar från olika orkestrar och detta hade dansledarna verkligen utnyttjat på ett mycket bra sätt. Det har blivit mer och mer vanligt att spela häftigare musik till gammaldanser. Schottisvarianten Vargtassen dansade vi till Vikingarnas låt "Leende guldbruna ögon" och till Elvislåten "I need your love tonight" dansade vi den mycket populära dansen Schottisbugg från Eslöv. Men vi dansar naturligtvis mest till vanlig gammaldansmusik.
Även i år hade Ingela Willig och Anette Dahl ordnat med gott fika och de hade även skapat en trevlig scendekoration som gick i höstens tecken. Det ligger många timmars planering och övning bakom en sådan här dag för att få dagen att fungera bra, danser och passande musik ska väljas ut m.m.
Tack vare allt förarbete blev det en mycket lyckad GillesDansDag.
- Dansledarna var väldigt, väldigt bra och musiken var medryckande och uppiggande. Mycket, mycket roligare än vad jag hade tänkt, sa Jan Artz, vår fruktleverantör.
Läs vilka danser vi dansade längre ner på den här sidan samt om våra dansledare Inger och Roland samt Carina på sid 12 Tidigare artiklar.Klicka för större bild. Det här är Stina, dansledare i Kode, och Ulla som aldrig hade varit i Anten tidigare. Stina tyckte att det var extra roligt att få dansa gamla danser som Skithuspolka som dansades på 70-talet och Hambo från Säffle. Jättetrevligt! Kul! Go stämning!Klicka för större bild. Det här Eva och Sven-Olof från Landvetter som tyckte att det var så roligt förra året så de har sett fram emot årets gillesdansdag. De blev inte besvikna, det blev en toppendag!Klicka för större bild. Pia vann en korg med höstgrönsaker, som hon blev glad över. Lotterivinsterna var många och bestod av en mängd olika saker såsom hembakade kakor, godis m.m. Klicka för större bild. Tomas vann ett mjukdjur på entrèbiljetten. Det var en jättestor älg, som fanns med på scendekorationen tillsammans med ett gevär, en saftmaja, grönsaker m.m.
Klicka för större bild. Ingela och Anette fick en present var av Carina som tack för allt arbete med fika, m.m.Klicka för större bild. De här två dansarna, som är med i gammaldansföreningen Fridansarna, kommer från Norrköping och Linköping. De åkte så långt eftersom de hade ett annat ärende som de kunde kombinera med deltagandet i gillesdansdagen. De tyckte danserna var trevliga och ville gärna ha en lista med namn på de olika danserna.GillesDansDagen den 12/11 2011.

 Följande danser dansades och de flesta danserna går att hitta på ACLA-porten eller på www.grf.se/dansbeskrivningar.
 

Danspass 1 med Inger och Roland.

Billy Bajou

Glanshammarsnoa

Buffalo Gigolo, bytesdans

På stigen

Oh Susanna, bytesdans (lite annan variant)

Alfadansen

Josefin

Kumlamazurka, bytesdans

Schottis från Herrhagen

Pariserpolka med byte

Hambo från Farsta

Slingervalsen, bytesdans

Sicilien circle

Schottis från Hammerdal

 Danspass 2 med Margaretha och Anders Krüger.
 
Svingen
 
Rödluvan, bytesdans
 
Torparschottis
 
Skithuspolka, bytesdans
 
Hambo från Säffle
 
Fyllsvängen, bytesdans
 
Beervals
 
Schottis från Binga, bytesdans
 
Skärgårdsflirt
 
Svingen från Anten (Gjord av våra dansledare Margaretha och Anders Krüger till Gillesdansdagen 2009.)
 
Vadbosvängen, bytesdans
 
Marknadspolka, bytesdans
Danspass 3 med Carina Falk och Anders Ahlning.

Vargtassen

Magdalena

Toftasvängen

C:sons hambo, bytesdans

Jubileumstango

Grisesnoa

Amandaswing

Anna Mosters vals, bytesdans

Vikasving (Dansen är gjord till den norska orkestern Tones inspelning av låten "Du Kalle".)

NyPet schottis

Mazurka-var-i-Anten (Nygjord av vår dansledare Carina Falk.) 
 
Nicolinas snoa

Schottisbugg från Eslöv

Västkustsnoa, bytesdans

Carinas snoa (Gjord av vår dansledare Carina Falk, dansen har blivit mycket populär och dansas på många ställen.)Klicka för större bild.


Gillesdansdagen den 13/11 2010.
 Dagen började kl. 10.00 med ett par danser som alla kunde väl sedan visade Inger och Roland Karlsson en del annorlunda danser. Roligast var bytesdanserna Rolands schottis, Hasses hambo och Oves snoa.
 Carina Falk och Anders Ahlning ledde danspass nummer två som bestod av många kända danser bl.a. Schottisbugg från Eslöv. Vi fick lära oss Korkens Jubileumshambo som Carina gjorde till JubileumsfestivALEn den 2/10 när dansföreningen Korkskruven firade 20 år.
 Det tredje passet hade Margaretha och Anders Krüger hand om. Trots trötta ben och huvuden lyckades de lära oss en rolig bytesdans som hette Fyllsvängen. Det blev många skratt!  Sedan fick vi pröva på några andra olika danser t.ex. Beervals.
 Tack vare våra duktiga och mycket kunniga dansledare blev det en bra blandning av mer eller mindre kända danser och danser som vi kunde bra, lite eller inte alls i förväg.
 Stort tack till Anette Dahl och Ingela Willig som hade ordnat jättegott fika och många fina lotterivinster. På scenen hade de byggt upp en fars dag-interiör med fåtölj, tofflor, godis och mängder av färgglada slipsar.Kul idé!.
 - Trevlig dag, tyckte Roy Jansson från Göteborg.