Sida2 >>

 

klart.se

Kalender

 Anten
 22 juni Lördag
 Eva o Ingvar
Midsommardagen.

Besök nr  533790
idag  71

B  1546398 U  71

-Sida1 -   Större bild
Asta
  Redan 1951, alltså för mer än 60 år sedan, började Asta dansa i en bygdegård i Länghem, en ort ett par mil sydost om Borås. Hon tyckte om att dansa och ville kunna mer, men hambo var svårt att lära sig, kommer hon ihåg. De flesta var unga utom ett par som kallades det gamla paret, hon var 39 år och han ett par år äldre. Det dansades mest vals, schottis, polka och hambo när Asta började, sedan har hon under årens lopp gått flera gammaldanskurser i Snurrebocken, i Bollebygd samt i Anten och lärt sig många olika danser.
  Som så många andra gjorde hon uppehåll med dansen under några år, orsaken var de fyra barnen. Men i slutet av 70-talet var hon igång igen och hon har haft tur, inga allvarligare krämpor har hindrat henne från att dansa. Tidigare i år fyllde hon 80 år och på frågan hur hon håller sig i form för att orka dansa, svarar hon att det är dansen som gör att hon har rätt bra kondition och som håller henne pigg. Dansen gör ju att både knopp och kropp hålls i god form och för Asta är det extra bra eftersom hon är mycket aktiv även utanför dansgolvet.
  Många klagar på att det är svårare att lära sig en ny dans när man blir äldre, men Asta säger att får hon bara dansa när de har visat så går det det ganska bra ännu. Hennes favoritdanser är Tölösteppen, Pariserpolka, Cocosnöten och Schottisbugg från Eslöv. Att få dansa till Conny och Peter, Duo Blå eller Rent Drag är extra roligt, tycker hon.
Asta brukar berätta om hur trevligt det är med gammaldans och att det är bra ordning i Antens Gammaldansförening när hon försöker locka med sig nya dansare. Hon tror att kvinnor i större utsträckning än män gillar att röra sig till musik, det är därför som det så ofta saknas kavaljerer.
  Vid ett tillfälle för ca 30 år sedan träffade Asta förre Centerpartiledaren Torbjörn Fälldin och bjöd upp honom till en hambo men tyvärr tackade han nej eftersom han hade ont i ryggen just då, men dansa gammaldans kunde han. Något annat som Asta särskilt minns är att förr fick man åka extra tidigt till dansen om man ville vara säker på att få komma in. Men hur blir det för gammaldansen i framtiden?
- Det ser ju hoppfullt ut i Anten nu, säger Asta och är glad över att det fortfarande finns ställen där det ordnas gammaldans, hon vill dansa så länge som möjligt för dansen är fortfarande viktig i hennes liv.
November 2013
Gun-Britt


Tillbaka

Dansledare onsdagar


Större

Motionsdansen på onsdagar.
Instruktör: Pär-Anders Sköld.Dansledare måndagar.


Större

Anders Krüger leder nybörjarkursen.


Fotoalbum


Större

Kolla vårt album

Klicka här för att se bilderna ..-...
Läs mer..


Hyr vår naturskönt belägna festlokal i Anten Alingsås för bröllop eller fest.


Större

  Festlokalen rymmer drygt 150 personer och utöver det finns ett fantastiskt dansgolv, en scen, kapprum, k&oum.. ... Läs mer..Större

Så här fint går det att duka till bröllopsfest i vår danslokal.Större
Dansskor.


Större

Medlemmar i vår förening får 10 % rabatt på dansskor.
Adress: Selins väg 7
444 60 .. ...
Läs mer..