<< Sida13

Sida15 >>

 
           Senaste:    2018-12-11     2018-12-09     2018-12-09     2018-12-09     2018-12-09     2018-12-09

klart.se

Kalender

 Anten
 9 januari Onsdag
 Eva o Ingvar

 Anten
 16 januari Onsdag
 Charlies

 Anten
 23 januari Onsdag
 Duo Blå

 Anten
 30 januari Onsdag
 Connys.

 Anten
 6 februari Onsdag
 Bennyz

 Anten
 13 februari Onsdag
 Tore Karlsson.

 Anten
 20 februari Onsdag
 Charlies

 Anten
 27 februari Onsdag
 Trippix

 Anten
 6 mars Onsdag
 Connys.

 Anten
 13 mars Onsdag
 Duo Blå

 Anten
 20 mars Onsdag
 Charlies

 Anten
 27 mars Onsdag
 Eva o Ingvar

 Anten
 3 april Onsdag
 Kode Spelmän

 Anten
 10 april Onsdag
 Connys.

 Anten
 17 april Onsdag
 Charlies

 Anten
 24 april Onsdag
 Spelfinkarna

 Anten
 30 april Tisdag
 Charlies
Valborgsmässoafton.
 Anten
 22 juni Lördag
 Eva o Ingvar
Midsommardagen.

Besök nr  500212
idag  98

B  1477451 U  98

-Sida14 -VÅRA ORKESTRAR.Klicka för större bild.


Charlies.
 - Spelglädje på riktigt är vårt signum då vi har så fantastiskt kul när vi är ute och spelar tillsammans, säger Anders och Ingmar.
De träffades första gången 1987 i Charlies orkester från Alingsås som enbart spelade modernt. 1989 lades orkestern ner och deras vägar skildes men de fortsatte att ha kontakt. Årsskiftet 2007/2008 bildades Rent Drag med Sture som kapellmästare samt Stigge och Anders. Stigge gjorde sin sista spelning i Rent Drag 2013-03-10 och Ingmar ersatte honom och då hade han inte spelat gammaldansmusik tidigare, så det var mycket att lära. Det senaste årsskiftet lämnade Anders och Ingmar för att bilda egen orkester, Charlies. Det här året har de ca 60-70 olika spelningar.
  Anders spelar ibland ensam både till gammaldans och modernt. Hans stora musikintresse väcktes på musiklektionerna i skolan, eleverna fick lära sig sjunga och spela keyboard. Senare lärde han sig också att spela dragspel och saxofon.
 - När det gäller gammaldansmusik har Sture betytt mycket, poängterar Anders. Det är extra roligt att spela traditionell snoa och schottis, fortsätter han. Anders kan dansa grunddanserna i gammaldans men tyvärr blir det alltför sällan tid för någon dans.
  Ingmar spelar saxofon, gitarr och dragspel samt sjunger. Han tycker om att spela och sjunga visor, senast har det blivit mycket låtar av Gunde Johansson. Han reser runt och sjunger samt berättar om denne folkkäte poet 2015 fick han glädjande ta emot Dan Anderssonsällskapets Gunde Johanssonpris. Då bestämde han sig för att spela in en skiva, där även Anders medverkar samt Göran och Tore i Trippix.
 - Vi spelar i huvudsak på gammaldanser, buggtillställningar och motionsdanser. Vår styrka är att vi kompletterar varandra bra genom att vi både sjunger och spelar olika instrument. Det gör musiken varierande och spännande. Vi är också mycket lyhörda för publikens önskemål och kommentarer samtidigt som vi försöker att utveckla musiken och därmed upplevelsen, säger Anders och Ingmar
  De har redan hunnit ge ut en CD-skiva som innehåller både gammaldansmusik och foxtrot.
  Vi gammaldansare ser fram emot att få dansa ofta till dessa två glada och härliga spelmän.
Oktober 2016
Gun-BrittKlicka för större bild.


Diggarna
  Diggarna är en mycket populär orkester och detta är åttonde året som de spelar tillsammans. Den 21 mars 2007 gjorde de sin första spelning som DIGGARNA i Sätila bygdegård. Att spela till gammaldans gillar de, de tycker om musiken och gammaldansare är trevliga och glada. De här tre spelmännen har mycket roligt tillsammans och det syns verkligen för de ser väldigt glada ut när de spelar och de skojar gärna med varandra hela tiden.
  Janne spelar dragspel och sjunger samt är orkesterns ljudtekniker. Han började spela dragspel som barn men slutade, han tröttnade eftersom han tyckte det var så svårt. Jannes farfar spelade och hans pappa spelade också dragspel och detta gjorde att han provade igen i 20-årsåldern och efter ett tag gick det riktigt bra. Han kan inte noter utan spelar på gehör. Janne har spelat med i flera olika orkestrar bl.a. Trippix och Mr.J. När han var med i Mr.J spelade han även keyboard och var orkesterns kapellmästare, ljudtekniker m.m. Han har gått på gammaldanskurs och kan dansa gammaldans.
  Henrik spelar keyboard och det började han med som 7-åring, sjunger gör han också och ibland spelar han lite dragspel. Även hans barn, 9 och 12 år, gillar musik och får ibland vara med och spela på sina leksaksinstrument. Hans lilla tös, 4 månader, har också fått musiken i blodet. När Henrik var 18 år började han och en kompis gå på gammaldanskurs i Borås. Efter några år frågade Borås gammaldansstyrelse om Henrik ville börja som dansledare och han tackade ja. Han var en omtyckt dansledare, glad och lättsam som gärna spexade lite, men nu för tiden dansar han inte så ofta p.g.a. tidsbrist. Henrik har också varit med i olika orkestrar bl.a. Stefans från Trollhättan som spelade modernt och senast Påhlssonz. Han spelar både på gehör och efter noter.
  Conny spelar trummor och sjunger, ibland blåser han på kazoo, ett litet blåsinstrument. Han spelar på gehör och efter trumnoter. När han var barn trummade han på mammas grytor och i 10-årsåldern fick han sin första trumma. Han var med i Mölndals musikskola i flera år. Allt eftersom han blev duktigare på trummor fick han vara med i olika blåsorkestrar. När en av dirigenterna flyttade till Norrland gjorde Mölndals Symphonic Band en resa dit och spelade i olika skolor på vägen, det var roligt. När han hade slutat skolan var han med i Mölndals musikkår. Även han har varit med i olika orkestrar t.ex. Västbris, Dansix, Mr.J och Sveriges Cultband samt i några andra konstellationer. När Conny var 11 år började han dansa gammaldans, han följde med sina föräldrar till Särögården på gammaldans och han dansar fortfarande. Conny är uppväxt med gammaldans och dragspelsmusik eftersom hans morfar och pappa spelade, även Conny kan spela dragspel till husbehov.
 - Anten är ett trevligt ställe att spela på, säger de samstämmigt. Hög stämning och mycket tjo och tjim.

Uppdaterad februari 2015

 
Klicka för större bild.


TRIPPIX
 Trippix, som har funnits i ca 20 år, har under årens lopp bestått av flera olika spelmän. Numera består orkestern av Göran som har varit med i ca 13 år, Lena ca 2 år och Tore som började i januari då han efterträdde Mikael, som var med och startade Trippix.
 Göran var bara 3 år när han fick ett litet dragspel, hans far och syster spelade också dragspel. Han är självlärd och eftersom han har absolut gehör behöver han bara höra en låt en eller ett par gånger och sen kan han spela den. På dragspelsstämman i Hjo stod han på scenen för första gången, endast 5 år gammal och han blev mycket uppmärksammad på grund av sin låga ålder. Han har varit med i en liten ungdomsgrupp, Tvärdraget, med fem unga dragspelare, även hans syster var med. I många år var Göran med i Bollebygds dragspelsgille. Tillsammans  med sin syster på dragspel och bror på trummor samt en äldre farbror på gitarr hade de även en orkester, Monikas, men den las ner 1993. Sedan blev det speluppehåll i ca 5 år tills han blev tillfrågad om han ville spela dragspel i Trippix. Göran, som är mycket duktig på dragspel, spelar även lite fiol och nyckelharpa samt sjunger. Dansa är han bra på också, enligt säker källa. Göran har gjort flera låtar bl.a. en som han kallar Sandaredssvingen som passar till dansen Snäckan.
 Lena växte upp med mycket musik i familjen, hon har tyska rötter och tre morbröder som spelade tysk tyrolermusik på dragspel. När hon var ca 5 år fick hon ett litet men riktigt dragspel. Lenas pappa Harris var musiker och musiklärare och var i många år verksam som gitarrist i det mycket populära göteborgsbandet Kållepojkarna. Han har också en musikaffär, Harris Musik, och där jobbar Lena. Under några år var hon med i gammaldansorkestern Hafvsbandet, där Rock-Olga var med. Lena spelar dragspel, keyboard och sjunger. Hon har även gjort en låt till dansen Snäckan som heter Mellan varven. Låten kom till i rep-lokalen på Eriksberg, lokalen låg mellan varven.
 - Jag kan dansa lite gammaldans också, jag har gått kurs, berättar Lena.
 För 45 år sedan, när Tore bara var 5 år, började han spela gitarr. Det var mycket musik i hans familj också, han är uppväxt med gitarr, dragspel och piano. Redan som 16-åring började han i ett band som spelade modernt. Bl.a. har han varit med i gammaldansorkestrarna Mariannes, C-laget och Tic-Tac. Tore har varvat gammaldansmusik med modernt. Egentligen är Tore basist men han kan spela flera instrument såsom trummor, gitarr, dragspel, saxofon och klaviatur, sjunger gör han också.
 - Dansa gammaldans kan jag också, om jag får dansa med någon som för bra, påstår han.
 Det är extra roligt att spela till gammaldans, mycket glädje i musiken, bättre kontakt med publiken samt gladare stämning, tycker de. Eftersom alla tre kan dansa  har de lättare att anpassa musiken till de olika danserna. Ibland är de på skämthumör och då bestämmer de att de ska spela en Sandaredslåt, då betyder det att de hittar på en låt, berättar Göran.
 De verkar ha roligt tillsammans, en bra förutsättning för att göra en bra spelning.
Augusti 2011.Klicka för större bild.


DUO BLÅ / TRIO BLÅ.
 Dou Blå består av Bengt, dragspel, och Leif, gitarr och sång. Tillsammans med Åke, bas och dragspel, blir de Trio Blå som bildades 1980. Första bokstaven i deras förnamn blir ordet "Blå", där av orkesternamnet.
 Bengt och Leif träffades 1972 för att spela modern dansmusik på en fest. Leif var då med i Tore-Kents orkester där de övriga medlemmarna hade fått förhinder. Leif meddelade arrangören och fick till svar att de kunde ordna en dragspelare och det var Bengt. Spelningen gick bra och de fortsatte att spela tillsammans.
 Både Bengt och Leif växte upp i familjer med mycket musik och där föräldrarna uppmuntrade deras spelande. Bengt började spela dragspel när han var 6 år. 9 år gammal började han i Lisebergs dragspelsorkester, med uppträdande i parken varje söndag under sommarhalvåret och turnèer både i Sverige och Danmark, och där var han med i sju år. När han var 13 år började han spela i Tutti Frutti Boys, Flamingokvintettens föregångare, och där var han med i tre år. Bengt vill ha noter när han spelar, även om han kan spela på gehör. När Leif var 9 år började han med dragspel men hans kusin köpte gitarr och då blev Leif intresserad och började även han spela gitarr. Han spelar på gehör men sångtexterna vill han ha framför sig. Leif tycker om att dansa gammaldans, så det gör han ofta.
 Sedan 20 år tillbaka brukar de spela på dansledarträffarna i Göteborg. Till dessa träffar övar de bl.a. in melodier till specialdanser. Det är Bengt som lär in nya låtar och de två andra faller lätt in och hör hur det ska låta. Åke brukar skoja om att det är fegt att träna. Men eftersom de känner varandra så väl, precis som i ett gammalt äktenskap, så behöver de inte träna så mycket.
Mars 2011.Klicka för större bild.


CONNY I C-LAGET.
  Conny blev intresserad av musik tidigt i livet. När han var 9 år ville han börja spela dragspel,men det var för dyrt tyckte hans föräldrar. Då gick han till grannen som hade ett dragspel och där började han lära sig. Dragspel är fortfarande hans favoritinstrument men han spelar också keyboard och saxofon. Han spelar inte efter noter, utan på gehör. Nya texter lär han sig snabbt, efter 4-5 gånger tar han bort texten. Har han då glömt  hittar han på en ny text och den som har hört Conny vet att han är bra på det.
   Att Conny gillar Elvis kan väl knappast ha undgått den som har hört och sett honom. Han spelar ofta Elvis-låtar, "Such a night" är favoritlåten, han har en slips med Elvis på och hans hund heter Elvis. Att hunden gillar sin husse och hans musik det syns tydligt, han trivs på scenen och när han blir trött går han och lägger sig i dragspelsväskan. Hunden är inte döv, hörselskadad och han har inte hörselskydd. Förklaringen till att han ser så obesvärad ut av musiken beror på att på scenen, bakom högtalarna, är ljudet inte alls så högt.
  För 30 år sedan bildade Conny tillsammans med tre andra musiker C-laget. Från början kom namnet från fotbollen där bl.a. Conny spelade i c-laget. Senare upptäckte Conny att första bokstaven i medlemmarnas förnamn blev c-lag och då var namnet givet. På dessa 30 år har han bara missat en enda spelning, han har varit sjuk eller skadad men han har spelat ändå.
  Carina, vår dansledare, har han alltid älskat, berättade han med glimten i ögat. Han fick inte gifta sig med henne men han fick i alla fall spela på hennes bröllop.
  Att hans son Peter har börjat spelat dragspel är han mycket glad för, för det första tycker han att dragspel är ett så fantastiskt instrument och för det andra kommer det inte så många nya dragspelare.  
9/2 2011Klicka för större bild.


EVA & INGVAR.
  De träffades i ett folkdanslag för många år sedan och de började då också att spela folkmusik tillsammans. De dansade och spelade även gammaldans. Men det är bara de två, tre sista åren som de har uppträtt. De är gehörsspelare men kan även spela efter noter. Musik från Norge tycker de särskilt bra om.
  Utan tvekan är gammaldans roligast och Anten är ett favoritställe att spela på. Publiken i Anten är bra!
 De har ett annorlunda sound som uppskattas av många. Eva spelar durspel, blockflöjt samt ukulele, båda sjunger och Ingvar spelar dragspel. De leder även dragspelskurser. Dansmusik behöver de inte öva på, men när de ska spela i kyrkor, för pensionärsföreningar eller göra andra uppträdanden övar de mycket. De har gjort några musikprogram med olika teman där de varvar musik med sketcher eller prat. Ett tema är "Så tar jag Dig till brud" och deras sista tema heter "Nils Holgersson" där de spelar musik från olika landskap.
  På midsommardagen förra året spelade de en bröllopsmarsch för det nygifta paret Berit och Ove när de tågade in i danslokalen. De hade hemligen gift sig samma dag, men Eva och Ingvar visste om det. 
   Förra året var Eva och Ingvar med på Örjan Skölds bussresa till dragspelsstämman i Ransäter och i år ska de med igen, både för att spela och för att dansa.
12/1 2011
Bilden är från den 23 juni 2013, midsommardagsdansen i Anten. Dansgästerna välkomnas av Eva och Ingvar som sitter ute och spelar.