<< Sida10

Sida12 >>

 

klart.se

Kalender

 Anten
 26 september Onsdag
 Eva o Ingvar
Lottas polka
Video:   
 Anten
 3 oktober Onsdag
 Conny o Peter

 Anten
 10 oktober Onsdag
 Trippix

 Anten
 17 oktober Onsdag
 Charlies

 Anten
 24 oktober Onsdag
 Kode Spelmän

 Anten
 31 oktober Onsdag
 Duo Blå

 Anten
 7 november Onsdag
 Eva o Ingvar

 Anten
 14 november Onsdag
 Charlies

 Anten
 21 november Onsdag
 Conny o Peter

 Anten
 28 november Onsdag
 Duo Blå

 Anten
 8 december Lördag
 Levins


Besök nr  483789
idag  181

B  1442926 U  181

-Sida11 -ONSDAGSDANSEN
Kvällens dans hösten 2018.
12/9  Tindrande ögon
19/9  ÖverraskningsdanserKlicka för större bild.


Onsdagen den 19/9 med Levins. Antens 40-årsjubileum.
  Det här är Paul Palmqvist som var med i den första styrelsen som bildades för 40 år sedan. Men det hade dansats gammaldans i Anten tidigare. Inger och Roland var med på den första gammaldansen i Anten en nyårsafton för ca 42 år sedan. Det var Laggar-Stig som spelade för 35 personer. Även Paul dansade innan 1978. Det var någon gång efter 1978 som antalet dansare började öka. Det var långa köer för att komma in i Anten, ca 200 släpptes in resten fick gå hem. Paul kommer ihåg att 100 personer fick gå hem vid ett tillfälle. Det startades gammaldansföreningar lite varstans, många har med tiden fått lägga ner sina verksamheter.Klicka för större bild.  Vi i styrelsen har länge funderat på hur vi skulle fira föreningens jubileum. Kerstin, på bilden och vår kassör, berättade att hon har klurat på en ny dans som vi andra i styrelsen fick provdansa och dansen fick godkänt. Kerstins jubileumsschottis eller som dansen heter Schottis på landet var klar för presentation. Kerstin fick mycket beröm för sin dans och Pär-Anders lovade att ta upp den på dansprogrammen i höst.
 På kvällens dansprogram stod fyra överraskningsdanser, Schottis på landet var en, de övriga tre var gamla danser som Inger och Roland visade. Det var
D´Hammerschmiedsgesellen där två par bildar en liten fyrkant, damerna klappar i varandras händer och herrarna i varandras händer. Sedan ringdans med valssteg och därefter klappande igen, osv. Sist i dansen dansar paren fritt och söker upp ett annat par för att börja om med klappandet. Många felklappningar och mycket skratt blev det. De två övriga överraskningsdanserna var Mexikansk vals och Zigenarpolka, den sistnämnda en rolig bytesdans. Kvällens dansgäster tyckte det var roligt med de här gamla danserna som flera hade gjort någon gång för länge sedan och det var väl därför som dansarna klarade av danserna mycket bra. Inger var helnöjd.Klicka för större bild.Lars-Håkan från Levins, en av kvällens vinnare i lotteriet. Levins brukar få mycket beröm för sitt spelande och de fick de även den här kvällen och vi dansare fick i vår tur beröm av Lars-Håkan:
 - Så härliga dansare!Klicka för större bild. Vår instruktör Pär-Anders brukar ha Kerstin som dam när han visar danser. Här tillsammans i en något annorlunda pose. Pär-Anders besitter en ovanligt bra förmåga att elda upp dansarna. Det är nog i bytesdansen Schottis från Binga som han lyckas bäst och därför var det naturligt att just den dansen fanns med på dansprogrammet på vår jubileumsdans. Det är ju så här det ska låta om riktig gammaldans. 
 Vi annonserade om att det skulle bli en extra rolig dans i Anten den här kvällen och det lyckades vi med.
Kerstin skrev: Det brukar vara roligt i Anten, men i kväll var det magiskt. Tack alla för att ni kom och gjorde vårt jubileum till en riktig festkväll.Klicka för större bild. Magnus hämtar ut Anettes vinst. Om han var glad för hennes skull eller över att kvällen var rolig är okänt men Anette tackar i alla fall för en rolig kväll.
Många kom och tackade för en jättetrevlig kväll.
 - Jättetrevlig fest! sa Jörgen.
 - Jättebra! sa en helnöjd Jan O.
Ett klagomål kan man läsa på Facebook och det stod Jonny Kirasic för, så här skrev han:
Dock var rulltårtan oval och jag tycker att rulltårtor skall vara runda. 
Vi lovar att bjuda på runda rulltårtor nästa gång det är jubileum.Klicka för större bild. Margareta ville klä sig extra fin och hittade en kjol från 70-talet i garderoben. Snyggt!Klicka för större bild. Ingela, med i kvällens kaffegrupp, hade fullt sjå i pausen att tillsammans med de andra i gruppen servera smörgåsar och rulltårtebakelser. Det där med kaffegrupper har varit med sedan starten för 40 år sedan, där en styrelsemedlem tillsammans med några andra har ansvaret för en vecka. Mycket bra system.
Klicka för större bild.


Onsdagen den 12/9 med Charlies.
  - Så roligt att dansen i Anten börjar igen, sa flera. Som vanligt hade Pär-Anders satt ihop ett omväxlande och trevligt dansprogram som bland annat innehöll fyra roliga bytesdanser. Kvällens dans var den populära Tindrande ögon som vi har dansat mycket men var ny för någon så bra med en repetition.
 Det finns många skäl att dansa, här är några som står att läsa i M-magasin: Styrkan ökar. Bättre rörlighet. Aktiv avspännning. Träning på köpet. Kropps-koll. Mental resa. Anti-stress. Självkänslan ökar. Som balsam för själen. Lindrar smärta. Och sist men inte minst sååå jätteroligt! 
I Afrika säger man: Jag dansar alltså finns jag.
Vår kände dansfilmare Jonny var i Anten och filmade två danser se YouTube Kvarnakullen.

Bilden: Ingrid.

Välkomna till nästa veckas dans då vi firar 40-årsjubileum.
Kvällens dans våren 2018.
10/1  Näcken
17/1  Borgundaschottis
24/1  Ingrids familjehambo
31/1  Norsk pariserpolka
 7/2   Enskedefröjdens vals
14/2  Rönnebergapolka
21/2  Första tanken
28/2  Tindrande ögon
  7/3  Hyfsapolka
14/3  Får ja´ lov
21/3  Trevligt att råkas
28/3  Schottis på Fröjden
 4/4   I mitt hjärta
11/4  Lottas polka
18/4  Toftasvängen
25/4  Repetitioner

 
Klicka för större bild.


Onsdag den 25/4 med Levins.
 - Så mycket folk! Vår härliga antenfamilj fick många dansgäster den här avslutningskvällen. En helt underbart rolig danskväll! Fantastisk musik, roligt dansprogram, en dansinstruktör som verkligen går in för sin uppgift och sist men inte minst, alla glada dansare. 
  Inger och Bengt från Munkedal, de hade nog längst väg, var i Anten förra veckan och kom tillbaka den här onsdagen.
 - Det var så roligt så vi kommer idag också, sa Bengt med ett härligt skratt och Inger höll med. Ett bra betyg när dansgäster som har extra lång väg kommer tillbaka. För Kent från Göteborg var detta tredje onsdagen i rad. Det är ju så roligt i Anten tycker han.
  Pär-Anders tackades för den gångna terminen med blomma och kram av Monica. Pär-Anders erkände att det här året har varit en utmaning för honom, han har fått öva mycket hemma, för flera danser har varit helt nya för honom. Ska man visa och rappa en dans behöver man kunna den extra bra. Varje onsdag har Pär-Anders kommit tidigt till Anten och dansat igenom danserna med Kerstin som har varit hans dam de flesta gångerna. Tack till henne också, de har dansat så fint tillsammans. Att göra ett attraktivt dansprogram vecka efter vecka kräver också en hel del tid och planering.
  Den som regelbundet kommer till Anten har kanske märkt att samma bytesdans har förekommit vecka efter vecka, ja i fem veckor har vi dansat Schottis från Binga och ljudnivån har stigit för varje vecka och igår maxades den. Ingen kunde låta bli att åtminstone dra på smilbanden.
 Klicka för större bild.Jan och Jan.

Missa inte lördag den 5 maj, då kommer det en busslast med dansare från Göteborg till Anten. Alla är hjärtligt välkomna, kul att träffa andra dansare. Det blir samma upplägg som vi brukar ha på onsdagar och Duo Blå spelar.

På midsommardagen är det dans till Eva och Ingvar som vanligt och som vanligt blir det tårtbuffé. Mycket omtalat och populärt. 

Sedan är det snart höst igen och Pär-Anders kommer tillbaka. Den 19 september firar vår förening 40 år och Levins står åter på scenen. Vi ser fram emot en jätterolig danshöst.

Har du några vänner som fortfarande inte har insett hur roligt det är med gammaldans tipsa dem om nybörjarkursen i Anten med Anders Krüger som ansvarig. Han har många års erfarenhet av nybörjarkurser och är omvittnat mycket bra.
Klicka för större bild.


Onsdag den 18/4 med Eva & Ingvar.
  - Jätteroligt! sa Bengt och Inger från Munkedal om kvällen. De har varit i Anten en gång tidigare och det var en midsommar för några år sedan. När vi skulle dansa Vikasving undrade Bengt vad det var för dans, den kände han inte till, men med lite rappande gick det förvånansvärt bra för att vara första gången. Härlig musik, tyckte Bengt som sken av glädje över att det gick så bra. 
 - Det är så roligt med bytesdanserna, tycker Gullan. För det mesta är det fyra bytesdanser per kväll, så även denna kväll. En bytesdans var Första tanken och handlar, enligt Ingvar, om när Pär-Anders tankade sin moped första gången och det låter ju trovärdigt. Flera onsdagar i rad har vi dansat bytesdansen Schottis från Binga, där Pär-Anders får dansarna att tjoa högre och högre för varje vecka. Kommer dansen nästa vecka också och hur går det då med taket i danslokalen? Den som kommer då får se och höra.
  I fikapausen hade Pär-Anders berättat att han och Marie strax ska fira silverbröllop och att när de gick ut ur kyrkan spelades Gånglåt från Äppelbo och varje gång han hör den låten får han ståpäls och naturligtvis spelade Eva och Ingvar Gånglåt från Äppelbo. Ja, det är en mycket fin låt så man kan förstå Pär-Anders.Klicka för större bild. Kvällens dans var polkavarianten Toftasvängen som vi har haft tidigare, så Pär-Anders behövde inte tjôta så mycket.
  Som avslutning på kvällen spelade Eva och Ingvar två Rolandz-låtar. Deras senaste låt Fuldans och Jajamen. I låten Fuldans skildras att många inte kan dansa men de dansar ändå och då uppstår fuldans. Men sånt sysslar vi inte med i Anten, alla kan dansa men det kan bli fel. På ett ställe passar texten in på Pär-Anders tyckte Ingvar: dricker öl och spottar snus. 
 Bilden: Curt. Klicka för större bild. En av kvällens danser var Näcken som vi brukar dansa i Ransäter varje sommar, bra med lite repetition av den dansen , tyckte Ulla som brukar åka dit varje sommar. Även Rose-Marie på bilden har upptäckt Ransäter.
 - Stämningen i Anten är oslagbar, sa Jan som var rejält varm och strålande glad när han gick hem.
 Nästa vecka är det sista gången för den här säsongen och vi bjuder på fika. Alla är hjärtligt välkomna även om man inte har varit tidigare någon onsdag. Pär-Anders uppmanade alla att ta med en gammaldansvän nästa vecka. Ju fler vi är tillsammans...Klicka för större bild.Anita och Ingvar.Klicka för större bild.


Onsdag den 11/4 med Charlies.
 - Härligt! Stämningen på topp! Tiden gick för fort, sa Kent på bilden när danskvällen var slut. 
 - Jätteroligt att få dansa Schottis från Idre, det var så länge sedan, sa en mycket glad Marie-Louise.
  Kvällens dans var Lottas polka som vi har dansat flera gånger tidigare, så det behövdes inte mycket repetition. Bytespolkan från Långängen gick jättesnabbt, pulsen steg märkbart och då säger Pär-Anders att nästa vecka stegras tempot ytterligare, han rådde oss att ta med en handduk. Men så lätt skrämmer han oss inte!
  En av kvällens danser var polkavarianten Bonnen som har blivit mycket populär och dansas överallt. Det är Alf och Birgitta från Grums som har gjort dansen. Att hitta på något nytt är inte lätt men Alf påstår att polkasteg runt med korsfattning är deras påhitt och finns inte i någon annan dans. Dessa flitiga dansmakare har också hittat på Josefin, Vargmåne, I washed my hands m.m. Läs mer om Alf och Birgitta på Alldanssidan, vänsterspalten (gå till vår länksida, välj Alldanssidan).
  - Härlig stämning här i kväll, sa Pär-Anders och såg mycket nöjd ut när han skulle åka hem och han kan verkligen känna sig nöjd, bättre kan det knappast bli.
Ett av våra husband, Charlies, bidrog förstås jättemycket till att det blev så roligt.
 - Vi trivs så bra här i Anten, sa Ingmar och när han lyfte på hatten såg man att han ansträngt sig ordentligt under kvällen.
Men utan så här många glada dansare blir det inte roligt för varken dansledare eller orkester.
Välkomna åter nästa vecka, då kommer vårt andra husband!
Klicka för större bild. Härliga Herrar i Hatt, Pär-Anders och Ingmar i Charlies.Klicka för större bild.


Onsdag den 4/4 med Conny & Peter.
  Kvällens dans var schottisvarianten I mitt hjärta som har lärts ut och dansats på många ställen senaste tiden. Trevlig och populär dans, önskad av flera. Den här dansen är gjord till låten "I mitt hjärta brinner lågan" och det är samma personer som har gjort bl.a. Anderssons tango och Dear One. Till Anderssons tango finns olika musikförslag på dansbeskrivningen men till Dear One hade de tänkt sig låten med samma namn även om åtminstone Conny brukar spela annan musik.
  Följande sas på vårt årsmöte nu i mars:Viktigt att vår förening hänger med på danser som dansas på andra ställen men samtidigt får det inte bli för svårt, en gyllene medelväg. Vi tycker olika om vad som är svårt eller lätt, många danser liknar varandra och kan vara svåra att hålla i sär.
  Pär-Anders gjorde en mycket bra genomgång av I mitt hjärta, han är alltid noga med att alla hänger med. Han hade tränat hemma och noga tänkt ut hur han skulle dela upp dansen för att inlärningen skulle bli effektiv och det lyckades. Pär-Anders tycker av princip inte om danser som helst ska dansas till speciella låtar och så tycker flera av våra spelmän också. Men de gör ju som vi önskar.
  Vid två av kvällens danser nådde den goda stämningen max och det var när vi dansade bytesdansen Schottis från Binga och Ra-ta-ta. Conny och Peter spelade särskilt härligt gungande låtar till just Ra-ta-ta.
  Vi fick också dansa till Lill-Babs-låten "Är du kär i mig ännu Klas-Göran" från 1959. Conny hade lite svårt att komma på någon mer passande Lill-Babs-låt som vi skulle kunna dansa till, men det kommer säkert.
  Bilden: Margaretha och Ingela.Klicka för större bild.Carin och Peter Brodins hund Loke som är en Finsk lapphund.Klicka för större bild.


Onsdagen den 28/3 med Charlies.
  Oj, oj vilken kväll det blev! Så trevligt intygade många. Pär-Anders har en fantastisk förmåga att få till en go´ stämning, det ska verkligen höras hur roligt vi har. Dansprogrammet innehöll inte så svåra danser och då kan vi släppa lite på koncentrationen och därmed blir stämningen mycket gladare. I kvällens dans, Schottis från Binga, blev tjoandet extra högt. Härligt! Många menar på att dansglädjen kan delvis gå förlorad om det blir för svårt och man därmed måste tänka på varje steg. Andra tycker att det är roligt med utmaningar, alltså lite svårare och ovanligare danser. Som tur är finns det olika ställen att dansa på och då kan man välja.
  Kvällens dans, Schottis på Fröjden, har vi dansat tidigare så det behövdes bara en kort visning och Charlies spelade Bullfest där texten börjar: När vi dansar våran gammaldans trivs vi, trivs vi, jättebra .... När vi sedan vandrar hem igen vi längtar redan efter nästa sväng.
Bilden: Berit och Lisbeth.Klicka för större bild.  Ulla och Gunilla. Gunilla, kvällens ansvariga styrelsemedlem, hade påskpyntat så fint i Anten och inte nog med det hon hade också bakat både brödet och kakorna. Fantastiskt! Stort tack ska hon ha!Klicka för större bild.  Asta köpte två lotter och vann två vinster. Mer tur kan man inte ha. Klicka för större bild.  Lennart och Gull-Britt kom från Timmele, de hade aldrig varit en vanlig onsdag i Anten men en midsommardagsdans hade de varit på. Malmösvingen hade de inte träffat på tidigare annars var det inga problem. Lennart berättade att han sett på nätet att det var lite extra reklam för just den här danskvällen. Han läser även vår hemsida och tittar på vilka danser vi har.
  De fantastiska spelmännen Anders och Ingmar slutade denna roliga kväll med att spela en Jerry Williams-låt. Mycket fin avslutning.Klicka för större bild. Anna, ordförande i Borås GDF, samt Maria.Klicka för större bild.


Onsdagen den 21/3 med Duo Blå.
  Extra viktigt med sköna och väl indansade skor när man ska dansa gammaldans. Men det är inte det som bilden vill illustrera utan Rocka Sockorna-dagen, Svenska Downföreningen hyllar olikheter med hjälp av olika strumpor och slår på så sätt ett slag för alla människors lika värde och rättigheter. Den 21/3 är Världsdagen för Downs syndrom. Men 21/3 är också världspoesidagen instiftad av Unesco och påminner om att poesin förenar jordens folk. Om  Duo Blå tänkte på detta när de som vanligt avslutade sin spelkväll med låten "Nu går sista visan" är okänt.
  Kvällens dans var åter en trevlig bytesdans, valsvarianten Trevligt att råkas, där damer och kavaljerer möttes genom dansens olika turer. Dansens namn berättade hur dansen var. 
  På kvällens dansprogram fanns Maran som Margaretha och Anders Krüger har gjort och de fick även visa sin dans och det visade sig inte vara helt lätt, de fick göra om. Skönt när proffsen gör fel, då kan vi andra också göra fel utan att känna någon skam. Amanda swing fanns också med och det är ju Pär-Anders som har gjort den tillsammans med sin dotter Amanda och fru Marie. Dansen kom till när de skulle till Norge på kombinerad dans- och skidresa för några år sedan. Det var Anders Öfverström, han som hjälper oss med vår hemsida, som tyckte att Pär-Anders (dansinstruktör på resan) skulle göra en ny dans och med hjälp av Conny Brodin (körde bussen och spelade till dansen) smidde de ihop den här dansen. Dansen har blivit mycket populär och finns med på dansprogrammen lite var stans, den var även med på Nordstadssvängen, några dansade Amanda swing och några buggade till samma musik. 
  Nästa vecka kommer populära Charlies och spelar för oss och då passar vi på att slå ett extra slag för vår onsdagsdans. De som aldrig eller sällan kommer en vanlig onsdag hälsas extra välkomna. Och för att visa detta bjuder vi på fika. Pär-Anders som även är dansinstruktör i Borås gör reklam för vår dans i Borås. Vill man vara lite förberedd på vilka danser som kommer kan man se dansprogrammet på vår hemsida på söndag. Dansare från andra ställen är naturligtvis också välkomna, kul att träffa dansare från olika ställen. Vi ses i Anten på onsdag!Klicka för större bild.


Onsdagen den 14/3 med Eva & Ingvar.
  Eva får en bamsekram av Pär-Anders, Eva vann en inträdesbiljett och Pär-Anders som inga lotter hade tagit fick en enda lott av Eva som tillsammans med Ingvar stod för den härliga musiken den här kvällen. Musik-Eva tyckte synd om Pär-Anders och gav honom en lott och det visade sig vara en vinstlott. Detta ledde till härliga skrattsalvor som hördes över hela danslokalen.
  Kvällens dans, den lätta valsvarianten Får ja´lov, dansas ofta i Borås där Pär-Anders leder dansen. Någon tyckte att Pär-Anders dansprogram alltid är så roliga och omväxlande, fantastiskt att vecka efter vecka göra en bra blandning av danser. Ibland kan det se ut att vara flera danser som man är osäker på men man behöver inte oroa sig, Pär-Anders visar  snabbt och som han själv säger lotsar oss igenom danserna på ett mycket bra sätt.  
Klicka för större bild.


Onsdagen den 7/3 med Trippix.
  En rolig danskväll med extra mycket tjo och tjim, troligen var det våra "gamla" dansledare Margaretha och Anders som stod för det mesta av "gammaldansljuden", som  förhöjer stämningen åtskilligt.
  Pär-Anders berättade att han var lite orolig över att lära ut Hyfsapolka som han själv aldrig hade dansat tidigare, men hans oro kom på skam. Våra dansare tog till sig dansen direkt och det berodde väl på att vi haft dansen som kvällens dans både för ca ett år sedan och även hösten 2015. Pär-Anders berättade att han tittar lite på andra föreningars dansprogram och då hade han sett att Hyfsapolka fanns med. Flera nya bytesdanser har vi fått dansa sista tiden och den här kvällen var det dags för åter en, Smilevals (första delen av ordet är engelska och andra delen svenska). Mycket lätt och trevlig. Pär-Anders visar och rappar så bra så man behöver inte vara orolig för att inte hänga med. Jättebra!
  Bilden: Åke, Gullan och Anders.Klicka för större bild.  Inger och Jim.Klicka för större bild.


Onsdagen den 28/2 med Conny & Peter.
  Äkta antendansare trotsar alla väder, det var ca minus 10 grader och ändå kom det så många till Anten den här kalla kvällen, några hade som vanligt åkt många mil. Inomhus var det varmt på alla sätt och vis. Roligt att träffa sin gammaldansfamilj så här en gång i veckan, onsdagskvällar vill man vara ledig och frisk för att kunna träffa den "stora" familjen.
  Veckans dans var den populära Tindrande ögon som vi har haft tidigare men det skadar inte med lite repetition. De fyra roliga bytesdanserna förstärkte familjekänslan ytterligare.
Conny och Peter spelade på sina dragspel hela kvällen, härlig musik blev det, särskilt valserna stack ut
  Jan önskar våfflor i alla sammanhang men hade otur den här kvällen, han vann inte våffelmixen, men vår ordförande Bruno som är så mån om att alla ska vara glada och nöjda i Anten skänkte bort sin våffelmixvinst till Jan. Sådan ordföranden vill vi ha i Anten!
Klicka för större bild.


Onsdagen den 21/2 med Charlies.
  Gull-Maj berättade att hon hade dansat till Charlies även på tisdagskvällen. Ja, de här två härliga spelmännen kan man inte få för mycket av. Otur för de som missade den här kvällen för det var verkligen en riktigt rolig kväll. Dansarna visade sin uppskattning genom att göra vågen.
  Kvällens dans var den ganska enkla polkavarianten Första tanken som var en bytesdans. Pär-Anders gick igenom dansen mycket noggrant och det var jättebra, men orkestern fick ändå dra ner på polkatempot för att vi skulle hänga med nu när dansen var ny. Vi får se hur det blir nästa vecka med polkatempot, de flesta av oss är ju inte så unga längre så vi behöver kanske ha lite mer tid på oss för att hinna med alla steg.
  Alla har inte möjlighet att komma varje vecka men tack vare att Pär-Anders går igenom så noggrant blir det för det mesta inga problem. Pär-Anders får mycket beröm för sina genomgångar. Ett par hade inte varit i Anten på tre onsdagar och de hade inga problem med att hänga med, sa de. Man ska kunna vara borta och ändå klara av kvällen, det går ju också att förbereda sig lite genom att titta på dansprogrammet.Klicka för större bild.  Jonas fick bära hem två vinster.
Klicka för större bild.


Onsdagen den 14/2 med Eva & Ingvar.
  Alla var hjärtligt välkomna till Anten den här Alla hjärtans dag. Eva och Ingvar bjöd på godis men tog man en godis skulle man bjuda sin danspartner man fick inte stoppa i egen mun, enligt Ingvar. Som syns på bilden har det minskat rejält på godiset, en sort är slut och Ingvar bjuder även på sin hjärtformade chokladask som han vann på lotteriet.
  Kvällens dans var Rönnebergapolka från 2005 men inte dansad i Anten tidigare. De tre första omgångarna spelade Eva och Ingvar lite långsammare (Vi dansar ju kvällens dans fyra gånger, två gånger före paus och två gånger efter.).
 - Nu är det examen, sa Ingvar när det var dags för sista omgången och de spelade en härlig polka i riktigt go polkatakt. Jättekul!Klicka för större bild.  Det här är Magnus som den här kvällen har en tröja med luva på sig. Ingvar hittade sitt eget godis i luvan och anklagade Magnus för stöld. Men den som känner Ingvar vet att det var Ingvar själv som la dit godiset.
  Kvällen avslutades med foxtrot, Ingvar sjöng Elvislåten Judy fantastiskt fint, han fick mängder med applåder.
 - Det här var en glad kväll. Nu har ni två och en halv timme kvar med romantik, sa Ingvar till alla glada dansare.Klicka för större bild.  Även Pär-Anders hörde till kvällens vinnare, det var extra många chokladaskar som vinst den här hjärteroliga kvällen.
 - Kul med flera roliga bytesdanser, sa en dam. Tjeckisk polka har vi inte dansat i Anten på länge, det blev jätteroligt med mycket tjo och tjim.Klicka för större bild.Bosse med två vinster.Klicka för större bild.


Onsdagen den 7/2 med Trippix.
  Kvällens dans Enskedefröjdens vals har vi haft tidigare i Anten men det var några år sedan, en fin vals som man kan ta till när man har tröttnat på andra vanliga valser.
  En av kvällens fyra bytesdanser var Västkustsnoa från 2008, den har vi också dansat flera gånger i Anten. Det är Gullevi och Bo Zederin som har gjort dansen. De var med och startade Västkustdansarna 2004 och flera av dansarna i den här uppvisningsgruppen har gjort danser. Läs mer om Gullevi och Bo på Alldanssidan, vänsterspalten. Gå till Länksidan och välj Alldanssidan. Läs på Västkustdansarnas hemsida om vilka danser Gullevi och Bo har gjort. Det finns en lista med danser som Gammaldansens Riksförbund har godkänt, gå gärna in på deras hemsida och läs mera.
  Större delen av danskvällen flyttade damerna fram ett steg mellan varje dans, ett dansupplägg som förekommer på flera dansställen. Många tycker om detta eftersom det ofta är svårt att få jägarmarscher att fungera bra. På Pär-Anders fråga svarade de flesta att flytta fram fungerade mycket bra.
  Bilden: Eva.  Klicka för större bild.  Håkan och Göran i Trippix.Klicka för större bild.


Onsdagen den 31/1 med Duo Blå.
  Pär-Anders kör hårt med oss dansare, det är knappt att han orkar med själv. Men vi är uthålliga och det är ju så jättebra motion för både knopp och kropp och samtidigt så jätteroligt.
  Kvällens dans var Norsk pariserpolka i 5 turer, en gammal dans där en tur med pannkaksvändning kanske inte passar alla ryggar eller axlar så bra, när vi var yngre var det nog inga problem med den turen. Även i Schottis i turer var det många turer att hålla ordning på 6 eller 7 stycken beroende på hur man räknar.
  Trots att vi har haft bytesdansen Oh Johnny flera gånger är inte alla säkra på vem som är grannen som man ska dansa runt med och det ledde till att det blev lite rörigt på vissa ställen men mycket skratt blev det. Viktigare att vi har roligt än att vi strävar efter att allt ska vara perfekt.
  Duo Blå spelar alltid så lagom snabbt och passande musik till danserna. Två extra härliga låtar som de ofta spelar är Klarinettpolka som de spelade till Ra-ta-ta och Vildkatten som de spelade till Salty Dog Rag. Härligt gung i båda låtarna.
  Bilden: Margareta och Monica, ansvarig för kvällen. Mellan sig har de en tavla som Margareta har målat, tavlan föreställer Monicas hund Oskar. Margareta målar också katter på stenar. Fantastiskt fina! Är du intresserad prata med Margareta.

 
Klicka för större bild.  Bengt och Ingrid.
Klicka för större bild.


Onsdagen den 24/1 med Conny och Lars-Håkan.
  Den här kvällen ersatte Lars-Håkan Peter för Peter var hemma och passade Connys barnbarn. Och det gick precis lika bra, mycket härlig musik. Det blev lite tid över i dansprogrammet så två danser lades till och det blev Carinas snoa och vals. Conny har hittat några fina norska valser som han gärna vill spela och det fick han tid till nu. Det hade varit en vals, Edelweiss, tidigare i programmet. Schottisvarianter brukar det vara gott om så även denna kväll. När vi dansade Ra-ta-ta spelade våra musiker ett potpurri av schottislåtar bl.a. Veva opp grammofonen (dans Bonnen) och I washed my hands. Det kanske ligger något i det som någon musiker brukar säga att kan du inte dansen försök med en schottis.
Bilden: Ewy och Lena. Lena är med i kvällens grupp och hade köpt vinsterna.

 
Klicka för större bild.  Iris, Albert och Ulla dansar kvällens dans, Ingrids familjehambo. Det är ju alltid lite svårare att visa en bytesdans men det gick jättebra direkt, den var inte svår.  

 
Klicka för större bild.Monica och Alf.

 
Klicka för större bild.


Onsdagen den 17/1 med Charlies.
  Det här är Kenneth och Kersti som kommer från dansföreningen Får Ja´Lov, de har varit här i Anten flera gånger tidigare men inte på en vanlig onsdag. De tyckte vår hemsida är bra med ett dansprogram som dessutom är kopplat direkt till Aclaporten, det är bra att kunna förbereda sig lite hemma. Bra med dubbla danser, man har större chans att lära sig en ny dans bättre. Fantastiskt med allt ideellt arbete i samband med gammaldansen, tyckte de. Förmodligen kommer vi att få se dem igen eftersom Kersti vann en inträdesbiljett. Välkomna åter!
  Vår "gamle" dansledare Anders fick leda kvällen eftersom Pär-Anders hade förhinder, det blir så även nästa vecka. Tur för vår förening som har tillgång till två så duktiga ledare. Anders skrev på Facebook att han och Margaretha kände sig lite röriga i huvudet men det var då inget som vi dansare märkte. Vi dansare kan både vara och känna oss lite röriga ibland och det kan synas. Men det är bara att skratta och dansa vidare. Anders tackade även för beröm han fick av dansarna för att de kunde lära ut så bra. Ja, det är en konst att lära ut och rappa i tid.
  Titt som tätt hör man talas om någon som inte kan dansa mer. Ett gott råd, passa på att dansa så länge du kan, stanna inte hemma av trötthet (man blir pigg av dans) eller någon mindre åkomma (det finns piller) för det mesta går det ganska bra bara man kommer igång. Dansprogrammen brukar ju mjukstarta med någon lite lättare och lugnare dans så kropp och knopp kommer igång. Ibland kan det kännas det lite trögstartat.
  Alla våra musiker är värda en jättestor applåd för allt jobb de lägger ner för att vi ska få dansa till levande musik. I går fick vi dansa till härliga Charlies och flera av dansarna dansade även på tisdag till Charlies och vi skulle nog kunna dansa flera dagar i sträck till dem om det vore möjligt.

 
Klicka för större bild.Ingrid och Jan.

 
Klicka för större bild.


Onsdag den 10/1 med Eva & Ingvar.
  Kul att komma igång med gammaldansen igen, sa flera som inte hade dansat någon gång på juluppehållet. Alla verkade taggade den här kvällen.
  Pär-Anders hade gjort ett som vanligt omväxlande och roligt dansprogram med fyra olika bytesdanser som alla endast behövde en kortare genomgång. Kvällens dans var schottisvarianten Näcken som alltid dansas på loge A i Ransäter på dragspelsstämman i juli, hoppas att vi som ska dit kommer ihåg dansen då, förmodligen kommer väl dansen lite då och då på dansprogrammen i vår så den ska nog sitta när det blir dags. Enligt Ingvar var det meningen att Pär-Anders skulle se ut som näcken när han visade dansen men Ingvars Eva satte stopp. Men vi som har hört Ingvar vet hur mycket sanning det brukar vara i hans påståenden.
  På dansprogrammet fanns Vikasving och någon tyckte att Eva och Ingvar är bäst av alla att spela den rätta låten, och vi dansare måste göra ett stamp inför tredje turen i andra omgången för att det ska stämma. Som tur är brukar Ingvar säga till när det är dags för stampet annars är det lätt att glömma.
Bilden: Berit visar för Harald vad som finns i vinstpåsen.Klicka för större bild.  Eva tog många lotter för både hon och Ingvar tycker att det är såå roligt att vinna. Den här kvällen bestod vinsten av våffelmix, sylt samt grädde och de ville väldigt gärna vinna en sådan påse men de vann en inträdesbiljett men som de som tur var fick de byta biljetten mot en våffelpåse. Se Evas stora glädje!

 
Klicka för större bild.Magnus och Anette.

 
Kvällens dans hösten 2017.
 13/9  Ålandsschottis
 20/9  Vikasving
 27/9  Vargmåne
 4/10  Amanda swing
11/10  Ella
18/10  Hambo från Säffle
25/10  Glanshammarsnoa
  1/11  I washed my hands
  8/11  Schottis från Idre
15/11  Peikkun
22/11  Malmösvingen
29/11  Bytespolka från LångängenKvällens dans våren 2017.
11/1  Toftasvängen
18/1  Grisesnoa
25/1  Schottis på Fröjden
  1/2  Hyfsapolka
  8/2  Maran
15/2  Sunnanövals (bytesdans)
22/2  Borgundapolka
  1/3  StickAns hambo
  8/3  Marknadspolka (bytesdans)
15/3  Amandaswing
22/3  Torparschottis
29/3  Rödluvan (bytesdans)
  5/4  Fantasisnoa
12/4  Bröllopshambo (bytesdans)
19/4  Umemazurka
26/4  Avslutning

 
Kvällens dans hösten 2016.
 31/8  Anderssons tango
  7/9  Bonnen
 14/9  Sladden
 21/9  Kentucky home
 28/9  Skärgårdsflirt
 5/10  Åskbollen
12/10  Tordmulen
19/10 I washed my hands
26/10 Västkustsnoa (bytesdans)
 2/11  Vargtassen
 9/11  En vals tillsammans
16/11 Tindrande ögon
23/11 NyPetschottis
30/11 Lottas polka

 
Kvällens dans våren 2016.
13/1  Rolletten
20/1  Anna-Mosters vals
27/1  Borgundaschottis
 3/2   Bröllopshambo (bytesdans)
10/2  Bonnen
17/2  Höjdar-rag
24/2  Fest-vals (bytesdans)
  2/3  Fantasisnoa
  9/3  Schottis på Fröjden
16/3  Glanshammarsnoa
23/3  Rödluvan (bytesdans)
30/3  Vargtassen
  6/4  Hambo från Säffle
13/4  Anderssons tango
20/4  Skepplandavalsen
27/4  Näcken

 
Kvällens dans hösten 2015.
  2/9   Hambosnurr från Hökis
  9/9   Sockerpillret
16/9   Hambosnurr från Hökis
23/9   Hyfsapolka
30/9   Amandaswing
 7/10  Grisesnoa
14/10  Borgundapolka
21/10  Schottis på Fröjden
28/10  Hamboflickan
  4/11  Toftasvängen 
11/11  Linnea
18/11  En vals tillsammans
25/11  En vals tillsammans
 2/12   Bjällerklang