<< Sida9

Sida11 >>

 

-Sida10 -MÅNDAGSDANSEN.Klicka för större bild.


Måndag den 10/9.
  Efter ett års uppehåll var Anders Krüger tillbaka som dansledare i Anten. Många både de som dansat tidigare och de som aldrig dansat gammaldans tidigare. På en nybörjarkurs i gammaldans börjar man ofta med att lära ut snoa och gjorde Anders. På bilden tränar Gunvor och Curt, Anders gav tips om hur man underlättar omdansningen. Efter en stund var det dags för Svingen som innehåller snoaomdansningen. Den tredje dansen den här kvällen var schottis, lite klurigt att komma på om man är helt ovan. Mer träning kommer nästa vecka. Välkomna tillbaka!Klicka för större bild.


Måndag den 11/9 2017.
  Den här hösten blir det ingen nybörjarkurs eftersom Margaretha och Anders har tagit paus i sitt danslederi. Men en måndag blev det. Det var Inger på bilden som gjorde dansprogrammet, valde musik, skötte musikmaskinen, visade danserna tillsammans med sin man Roland och rappade. Det är inte många som fixar allt detta, men Inger kan. Tack vare henne fick vi en mycket bra repetition av de danser som lärdes ut i våras på fortsättningskursen. Bland annat dansade vi den mycket populära dansen Tindrande ögon, Skärgårdsflirt, Anderssons tango, Dear One och Joy-stick. Efter danskvällens slut fick de som ville en genomgång på en annan mycket populär dans, Bonnen.Klicka för större bild. Två glada vinnare i kvällens lotteri, Peggy och Ann.

 
Klicka för större bild.  Två glada vinnare till, Ann och Morgan. Kaffe och choklad vann de.

 
Följande danser har hittills lärts ut våren 2017:
  9/1  Slimmingemazurka, Anderssons tango
16/1  Repetitioner
23/1  Tölösteppen
30/1  Repetitioner
 6/2   Dear one
13/2  Repetitioner
20/2  Tindrande ögon
27/2  Repetitioner
  6/3  Skärgårdsflirt
13/3  Repetitioner
20/3  Joy-stick
27/3  Repetitioner
  3/4  Repetitioner
10/4  Bonnen
24/4  AvslutningKlicka för större bild.


Måndagen 24/4 med Tore.
  Ja, det här var sista måndagen med Margaretha och Anders som dansledare på ett tag, men vi hoppas och tror att de kommer tillbaka, förr eller senare. Ett gott tecken på det är att Anders har beställt nya antentröjor trots att han inte har slitit ut de gamla, han har flera stycken eftersom det brukar gå åt flera varje danskväll. De har nu varit dansledare på måndagar i 17 år! Fantastiskt, eller hur? Läs mer om Margaretha och Anders på sid 12, tidigare artiklar.
  Bruno sa något om att Margaretha och Anders väntar tillökning, det är en hundvalp, en finsk lapphund, som de snart ska hämta hem. Hunden Hugo ska få ett syskon.

 
Klicka för större bild.  På måndagar brukar vi dansa till inspelad musik och det är Inger och Roland som fixar det. Åtskillig tid går åt till att hitta lämplig musik, det är mycket som ska stämma om det ska bli bra. De har spelat in massor av musik under de här ca 13 åren som de har hållit på, men de vill ständigt hitta ny musik och det uppskattar vi dansare mycket, vi får ju dansa till många olika orkestrar varje gång.
  Läs mer om Inger och Roland på sid 12 tidigare artiklar.

 
Klicka för större bild.  Tore som spelar i Trippix, stod för musiken den här kvällen, Inger och Roland fick ledigt.
Även en enda spelman kan fylla vår lokal med härlig dansmusik.

 
Klicka för större bild.  Kvällens vinnare var Lars, Pelle, Eva och Eleonore.

 
Klicka för större bild.


Måndagen den 10/4.
 Ann-Sofie blev jätteglad över sin vinst, hon tjoade högt av glädje.
Den här kvällen lärde Anders ut en ny och mycket populär dans, Bonnen. Kul med en ny dans till tyckte nog de flesta även om det kan vara lite svårt att hålla isär de olika danserna. En del har svårt att komma på vilken dans det är när de bara hör namnet, de vill höra lite musik eller kanske se dansen för komma på hur de ska göra eller veta vilka steg man ska ta i början på dansen. För andra kan det vara tvärtom de måste höra namnet på dansen.

 

Klicka för större bild. Britt-Marie.

 
Klicka för större bild.


Måndagen den 3/4.
 Margaretha och Anders har lärt ut många danser sedan starten i höstas, så det finns stora möjligheter att blanda ihop och glömma bort, därför blev det ingen ny dans den här kvällen. De flesta danser går ju också att finslipa så att de flyter på. Våra dansledare får emellanåt säga till oss om stegen, slarva inte med valsstegen eller fotombytesstegen, det är lätt att hamna på fel fot och då blir det inte så bra.
 I gammaldans är det inte kavaljerens ansvar att kunna en dans utan, som Margaretha påpekade, är det bådas ansvar, naturligtvis hjälps man åt. Damen ska alltså inte förlita sig på att alltid få hjälp av kavaljeren. Är man osäker kan man ju titta på dansfilmen, se högerspalten på den här sidan. 
 Bilden: Tomas vann ägg, passande så här inför påsken.Klicka för större bild. En av tvillingarna, är det Inger eller Berit? Det ska enligt ganska trovärdig källa vara Berit.Klicka för större bild.


Måndagen den 27/3.
  Ingen ny dans den här kvällen men extra träning på förra veckans dans Joy-stick. På bilden dansas Anderssons tango: från vänster Eva och Ann, Margareta och Bruno samt Gunilla och Roland. Gunilla som är ansvarig den här veckan hade bakat brödet samt en mycket uppskattad kaka. Magnus kom särskilt fram till Gunilla och tackade för den goda kakan, han blev till och med erbjuden att få med sig lite hem, hur det blev med den saken är okänt. 

 
Klicka för större bild.


Måndagen den 20/3.
  Tyvärr strulade musikanläggningen den här kvällen och det tog ganska lång tid att få i gång musiken, i stället för två lika långa danspass blev det ett längre pass. Einar, på bilden tillsammans med sin fru Lisbeth, sa att han blev ordentligt trött och det var han inte ensam om. Trots lite kortare danstid hanns så gott som hela dansprogrammet med.
  Kvällens nya dans var snoavarianten Joy-stick, en dans som många dansar när det står Svingen på dansprogrammet. Som i de flesta danser finns det lite kluriga passager men Margaretha och Anders är bra på att visa små knep som gör att det blir enklare att göra rätt. I Joy-stick gäller det att släppa rätt händer när man står mage mot mage, i stället för att hålla i varandras bakre händer sätter man handflatorna mot varandra och puttar i väg varandra, då kan man inte komma åt fel håll. Smart!
  - Dear One kommer ni väl i håg? Den behöver vi väl inte visa? frågade Anders.
  - Jo, ni får visa den så att vet att vi kommer i håg rätt, sa en av dansarna, vilket ledde till ett gott skratt.
  Det blev en som vanligt trevlig kväll trots strulet med musiken.Klicka för större bild.  På lördag är det våffeldagen och vinsterna bestod den här måndagen av våffelmix, grädde och kaffe. Mycket passande vinst. Ursula kan lugnt se fram emot våffeldagen.

 
Klicka för större bild.


Måndagen den 13/3.
  Gull-Maj fick hjälpa Anders med att visa danser den här kvällen eftersom Margaretha jobbade. Det gjorde hon jättebra och som ett extra tack vann hon två av kvällens vinster. Vi fick träna mer på förra veckans dans, valsvarianten Skärgårdsflirt och flera sa att de tyckte att det var en mycket trevlig vals. Kul när dansarna gillar dansledarnas val av dans. Naturligtvis blev det också flera Tindrande ögon och Dear One. Spännande att se vad det kan bli för nytt nästa vecka.

 
Klicka för större bild.


Måndagen den 6/3.
  Inger vann en av vinsterna, en blomma och lite godis. Inger blev glad över blomman, bra vinst, tyckte hon.
  Margaretha och Anders tar ut svängarna rejält när det gäller val av danser till fortsättningskursen. Jätteroligt! Extra roligt för de som enbart har möjlighet att dansa på måndagar och kanske har dansat i flera år, nu får de möjlighet att dansa andra danser än de som brukar läras ut. Den här måndagen var det åter dags för en sådan dans, den mycket fina valsvarianten Skärgårdsflirt. I den här dansen var det inte bara fötterna som man skulle ha koll på, det gällde även att hålla ordning på händerna för att det skulle bli rätt. Mycket trevlig kväll där alla fick dansa så gott som hela tiden tack vare att ett par damer dansar kavaljer.

 
Klicka för större bild. Lars bor i Vara och har således en bit att åka, men vad gör man inte för att få dansa.

 

Klicka för större bild.


Måndagen den 27/2.
 Björn var en av vinnarna i kvällens lotteri, mest frukt och lite choklad. Hoppas att det smakar bra.
  Det börjar bli många danser att kunna för måndagsdansarna nu, roliga och mycket populära danser har Margaretha och Anders lärt ut de senaste veckorna. Jättekul! Nu i förkylningstider är det ju extra bra att det enbart blir en ny dans varannan vecka.

 
Klicka för större bild. Margareta och Brita.

 
Klicka för större bild.


Måndagen den 30/1.
 Gunilla och Bengt har inte dansat gammaldans på ca 20 år.
 -  Det var roligt att börja igen men lite svårt, tycker Gunilla.
  Den här kvällen blev det ingen ny dans utan repetitioner särskilt mycket fick vi träna på Anderssons Tango så nu går det riktigt bra. Nästa vecka är det dags för en ny populär dans, schottisvarianten Dear one.
  Du har väl betalat medlemsavgiften för i år, om inte är det dags nu. Kontant i Anten eller via bankgironr: 299-8623.

 
Klicka för större bild.  Carina på bilden och hennes man Claes har inte varit i Anten på ca tre år, kul att de är tillbaka.
  I bakgrunden syns Hugo, Margaretha och Anders hund som snällt ligger på scenen när vi dansar. Den här kvällen fick han sällskap av Bella som också låg på scenen, de brydde sig inte alls om varandra.Klicka för större bild.


Måndagen den 23/1.
  Efter förra veckans repetitioner var det åter dags för en ny dans, snoavarianten Tölösteppen. Dansen är mycket populär och har blivit lite som Antens egen dans, förutom att man vid knäböjandet ropar hej började några för några år sedan att skaka rumpa och tjoa extra mycket och det här spred sig och antendansarna är nog bäst på det här. Det var lite tyst i går men det berodde väl på koncentrationen och att våra dansledare inte uppmanade till något skakande eller tjoande för det står inget om det i dansbeskrivningen.
Bilden: Erkki.

 
Klicka för större bild.


Måndagen den 16/1.
  Varken Margaretha eller Inger hade möjlighet att vara i med den här kvällen. I vanliga fall brukar Margaretha och Anders dela upp kvällen, men nu fick Anders ta hela kvällen på egen hand. Han fick hjälp av Gull-Maj när han skulle visa en dans och som ett extra tack vann hon en blomma.
  Inga nya danser utan repetitioner särskilt av Anderssons tango. 
Anders var lite besviken på dansarnas bayou-steg, det blev en liten förbättring när han påpekade att flera slarvade med stegen. Enligt Anders är det vanligt med slarviga bayou-steg, ett steg som ofta förekommer särskilt i de nyare danserna.Klicka för större bild.  Solvei, på bilden, och Ronny framförde önskemål om att Anders på onsdagarnas dansprogram ger förslag på grunddans eller ett enklare alternativ till de danser som inte ska visas. Det finns, tror de, många som skulle komma då. Alla har inte möjlighet att komma varje onsdag men som gärna vill dansa de onsdagar de kan och kanske då stannar hemma om de ser att dansprogrammet är för svårt, det är ju inte bra. Anders tog till sig detta direkt och redan nu på onsdag ska han se över sitt dansprogram så att det ska passa så många som möjligt. 

 
Klicka för större bild.


Måndagen den 9/1.
 Det här var första gången på fortsättningskursen och Margaretha och Anders satte verkligen fart på oss, vi skulle dansa bort julmaten, enligt Anders. Först lite repetitioner sedan var det dags för en ny dans, Slimmingemazurka som ofta dansas i stället för mazurka (Den mazurka som vi dansar kallas Skånsk mazurka). I Slimmingemazurka är det enbart valssteg och blir lite skonsammare för knäna. Efter en stund var det åter dags för en ny dans, Anderssons tango som är en av de nyare danserna på dansprogrammen. Mycket roligt att våra dansledare valde just den dansen, ganska enkel eftersom stegen upprepas genom hela dansen. Men som alltid med en ny dans så behövs det lite träning för att det ska flyta på.
  Högt tempo och ganska långa låtar gjorde att några fick sätta sig och vila. Det krävs hyggligt bra kondition för att orka hänga med och några fick erkänna att det var lite si och så med konditionen. Nästa vecka blir det mer motion både för kropp och knopp.
Bilden: Roland. Klicka för större bild.Sven-Erik började dansa i Anten i höstas och betalade medlemsavgift i november för år 2016. Nytt år och det är det dags att betala för år 2017, det kostar 80 kr. Betala kontant i Anten eller via bankgironummer 299-8623. Följande danser har hittills lärts ut hösten 2016:
 29/8  Snoa, svingen och schottis.
  5/9   Pariserpolka
 12/9  Oh Susanna (bytesdans)
 19/9  Beerpolka, Schottis från Binga (bytesdans)
 26/9  Familjesnoa, Isabella (bytesdans)
 3/10  Familjevals
10/10 Kalle P´s vals
17/10 Schottisbugg från Eslöv, Christinapolka (bytesdans)
24/10 Hambo
31/10 Billy Bayou
 7/11  Carinas snoa
14/11 Mazurka
21/11 Repetitioner
28/11 BjällerklangKlicka för större bild.


Måndagen den 28/11 med Charlies.
  Ja, överskriften är rätt, till allas förvåning och förtjusning stod Charlies på scenen den här kvällen. Anders Björk, som skulle spelat ensam vilket han ofta gör, tog med sin spelkompis Ingmar och vips så blev det Charlies som spelade för oss. Ingers musikval är alltid rätt och väl anpassad men det är extra roligt att dansa till livemusik särskilt till så här duktiga och jätteglada spelmän. Margaretha tyckte att vi applåderade och tjoade för lite, hon manade på dansarna och strax blev applåderna mycket bättre och tjoandet steg till att nästan bli öronbedövande. Stämningen ökade markant, alla såg så jätteglada ut, precis som det ska vara på gammaldans.
  Bilden på Ingmar och Anders är tagen vid ett annat tillfälle.

 
Följande danser har hittills lärts ut våren 2016:
11/1  Repetition av höstens danser
18/1  Tölösteppen
25/1  Tölösteppen rep.
 1/2   Mazurka (Skånsk mazurka)
 8/2   Jiggartango
15/2  Christinapolka (bytesdans)
22/2  Schottis i turer
29/2  Schottis i turer
  7/3  Salty Dog Rag 
14/3  Salty Dog Rag
21/3  Repetitioner
29/3  Snäckan
  4/4  Snäckan
13/4  Edelweiss
18/4  Edelweiss
25/4  Avslutning

 
Följande danser har hittills lärts ut hösten 2015:
 31/8   Svingen, snoa, schottis
  7/9    Oh Susanna (bytesdans)
 14/9   Pariserpolka, bytessnoa
 21/9   Polka, Beerpolka
 28/9   Isabella (bytesdans)
 5/10   Vals, familjevals
12/10  Billy Bayou
19/10  Schottis från Binga (bytesdans)
26/10  Mignonvals
  2/11  Hambo
  9/11  Schottis-bugg från Eslöv
16/11  Carinas snoa
23/11  Repetitioner
30/11  Bjällerklang
Följande danser har hittills lärts ut våren 2015:
12/1  Vändningar i vals och polka
19/1  Joy-Stick
26/1  Repetition av Joy-Stick
 2/2   Tölösteppen
 9/2   Repetition av Tölösteppen
16/2  Mazurka
23/2  Slimmingemazurka
 2/3  Kejsarinnans tango
 9/3  Repetition av Kejsarinnans tango
16/3  Ra-ta-ta
23/3  Repetition av Ra-ta-ta
30/3  Josefin
 7/4   Repetition av Josefin
13/4  Lucky
20/4  Repetition av Lucky
27/4  Avslutning

 


Antendansarna.se finns nu även på Facebook


Nu finns vi även på facebook där Margaretha Krüger kommer att skriva lite om vad som händer på Anten.
Gå gärna med i denna grupp.
Gruppen kommer att byta namn från vi som älskar gammaldans till antendansarna.se
   Tidigare danser


24 april-AVSLUTNING-
20 mars Joystick    
Video
6 mars Skärgårdflirt    
Video
20 februari Tindrande ögon    
Video
6 februari Dear one    
Video
23 januari Tölösteppen    
Video